Σελίδες

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016
















ΟΙ ΞΕΡΟΛΙΘΙΕΣ.
Οι ξερολιθιές περιέχουν όλη τη σοφία ενός λαού που για χιλιετίες προσπαθεί να "δαμάσει" το φυσικό περιβάλλον. Στη χώρα μας είναι ένα συστατικό στοιχείο του τοπίου, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ανάλογα με τη διαμόρφωση του χώρου, το υπάρχον επιτόπου υλικό και τις αρχικές λύσεις, που επαναλαμβάνουν οι επόμενοι. Ιδιαίτερα κάποιες περιοχές της Κρήτης μπορούν να χαρακτηριστούν τοπία φυσικού κάλλους μόνο και μόνο από την ύπαρξη των διάφορων ξηρολιθικών κατασκευών.
Δεν ξέρω πόσο προχωρημένη είναι η πρωτοβουλία για την προστασία του ειδικού αυτού στοιχείου της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που θα πρέπει να απασχολήσει κατά πρώτο τις τοπικές Κοινότητες και του Συλλόγους και κατά κύριο λόγο την Αυτοδιοίκηση και των δυο βαθμών με την ίδια ένταση που προστατεύονται τα μνημεία και άλλες μορφές "υλικού" Πολιτισμού. Νομίζω πως η ημερίδα στο Ηράκλειο για το θέμα, με πρωτοβουλία των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου και Πολιτιστικών Συλλόγων, στις 5 του Μάρτη είναι κάτι που θα πρέπει να κινητοποιήσει ευρύτερα όλους τους φορείς της Κρήτης. Και θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε συνέχεια.
Καλό θα ήταν λοιπόν να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι τοπικοί φορείς στην κατεύθυνση της προστασίας του Κρητικού τοπίου, που τόσο βάναυσα κακοποιήσαμε, ή εγκαταλείψαμε τα προηγούμενα χρόνια. Και, όσοι ευαίσθητοι στο θέμα, ας συζητήσουν και ας συντονιστούν για την παραπέρα πορεία. Εμείς είμαστε στη διάθεσή τους.

ΔΕΣ ΕΔΩ>>>  http://ayla.culture.gr/?p=387

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου